Hoe poep en plas inzicht geven in jouw gezondheid

Het klinkt misschien een beetje vies, maar wist je dat je ontlasting een heleboel zegt over hoe gezond je bent? Wij hebben het hier over zowel plas als poep. Dus lees gauw verder en leer hoe jij jouw ontlasting kunt beoordelen.

Lees meer...

En daar komt de burnout

Je bent druk. Op je werk is veel te doen. Collega's vragen veel van je en het management heeft je weer wat extra taken erbij gegeven. Verantwoordelijkheid is leuk, maar het kost veel tijd en energie. Zeker als dit bovenop je huidige werkzaamheden komt.

En dan is er ook nog dat ene project waar je druk mee bent. Dat komt er ook nog even bij. Maar dat project loopt niet zo lekker. Mensen klagen bij jou en jij hebt het gevoel alles te moeten oplossen. Je merkt dat je ook 's avonds ermee bezig bent. Gelukkig kun je zaterdag de boel even vergeten. Maar op zondagmiddag begin je de druk alweer te voelen.

Lees meer...

Bijna de helft van de mensen heeft een te hoog vetpercentage!

Bijna de helft van alle mensen heeft een te hoog vetpercentage. En in 'kantorenland' is dat niet anders. Er zijn studies die aangeven dat de lagere sociale klasse meer te kampen heeft met overgewicht en obesitas. Maar vlak ook corporate Nederland niet uit! De excessen zijn wellicht minder, maar het gevaar ligt ook daar zeker op de loer.

Lees meer...

Erkennen dat je moet afvallen is lastig

Erkennen dat je moet afvallen, dat is voor veel mensen lastig. Het is veel makkelijker om dit gegeven weg te stoppen en er gewoonweg niet aan te denken. Want wat geen aandacht heeft, bestaat niet. En diep in je hart weet je wel dat dit moet. Maar als anderen ook maar iets insinueren in de trant van dat je te dik bent, reageer je fel of bagatelliseer je het schouderophalend. En alsof het niet erg genoeg is, want je zit er natuurlijk best mee, zie je overal om je heen afval-hints. Het lijkt alsof de hele wereld zich met je bemoeit. Dit is zoals veel mensen met overgewicht zich voelen. Gefatshamed.

Lees meer...

Testosteron en oud worden, masturberen of extra innemen

Kun je boven je veertigste als man nog wel spieren opbouwen gezien je dalende testosteronaanmaak? En als je masturbeert, bouw ja dan minder spieren op? Moet ik om flink spieren te kweken extra testosteron slikken?

Deze vragen worden enorm veel gesteld. Naast de vraag ‘hoe krijg ik een sixpack’, zijn het deze vragen waar onze mailbox mee overloopt. Hoogste tijd dus om hier eens een antwoord op te geven.

Lees meer...

Een lockdown workout: geen attributen noodzakelijk

Niet iedereen beschikt over een eigen homegym of fitnessattributen. Hoewel we aanbevelen, als je thuis traint, om toch wat gewichten en dergelijke te schaffen (zie homepage), is het ook mogelijk om even een flinke workout te doen met alleen je eigen lichaamgsgewicht. Hoe dan? Lees verder.

Lees meer...

Fit blijven tijdens de lockdown: tijd vinden blijkt toch lastig

We kennen het nu allemaal wel: de hele dag achter je scherm thuis van online meeting naar online meeting. Tussendoor zaken uitwerken en ook nog je eventuele kinderen lesgeven. Deze situatie eist meer tol dan een dag op kantoor zitten. Het is daarom niet onverwacht dat veel mensen ’s avonds uitgeput op de bank ploffen zonder energie om nog iets te doen.

Lees meer...

Waarom een dikke buik slecht voor je is

Er zijn weinig mensen die echt houden van hun dikke buik. Ik heb nog niemand horen zeggen dat hij of zij bewust zo'n buik aan het kweken is (zonder een grapje te maken dan). In 2018 was volgens het CBS al meer dan de helft van alle Nederlanders te dik en dat percentage is de afgelopen jaren niet afgenomen. Begrijp me niet verkeerd, ik doe niet aan fat-shaming. Iedereen is vrij om te zijn wie hij of zij wil zijn. En dik is subjectief. Net als slank overigens. Maar bij een dikke buik schuilt een gezondheidsgevaar.

Lees meer...

Spiergroei voor de ectomorph

Je kent ze wel, die mensen die altijd maar kunnen eten en geen gram vet lijken aan te komen. Lange dunne benen en armen. Altijd slank. Dit lichaamstype wordt ook wel aangeduid als 'ectomorph'. Het lijkt fantastisch, maar ook dit heeft een keerzijde. Wat nu als je ectomorph bent en gespierder wilt worden? Is dat dan ook zo makkelijk als het slank blijven?

Lees meer...

Nog nooit gesport en toch spieren opbouwen boven je 40ste

Je bent niet alleen. Vele mensen hebben tussen hun twintigste en veertigste of vijftigste levensjaar niet veel gesport. Natuurlijk waren ze wel druk met van alles. Maar echt sporten is er niet van gekomen. En dat is te zien en te voelen. Het gaat niet zo soepeltjes meer. Gewrichten kraken en knakken. En een sprintje trekken, oef... Is er nog hoop? Jazeker! Er zijn diverse succesverhalen van mannen en vrouwen die pas zijn gaan fitnessen op hoge(re) leeftijd en daar veel succes mee hebben geboekt. Wat zijn hun lessen?

Lees meer...

Een six pack, hoe dan?

Ik krijg veel vragen over het kweken van een sixpack. En nog steeds denken veel mensen dat je er komt met het alleen maar doen van sit-ups. Nee mensen! Nee! En ook zweetbanden, trilplaten, electrobanden... Nee! Echt niet. Zonde van je geld. En toch kopen veel mensen die rommel in de hoop er net zo uit te zien als het model dat ze aanprijst. Wat moet je dan wel doen?

Lees meer...

WAT JE NU JUIST NIET MOET DOEN ALS JE FITTER, SLANKER EN GESPIERDER WILT WORDEN, MAAR WAT BIJNA IEDEREEN TOCH DOET

Vele jaren heb ik gespendeerd aan fitnessprogramma's, boeken, online video's en zo voorts. Allemaal met gemend resultaat. Natuurlijk, in elke theorie zit wel ergens een waarheid verscholen. Dit geldt ook voor supplementen met vaak overdreven beloftes op de buitenkant van het product. Toch is de fitnessmarkt een grote markt. Er wordt enorm veel geld verdiend met de supplementenhandel. De marges zijn extreem. Een pot wheypoeder kan worden gemaakt voor enkele euro's. Maar met een mooi etiket en diverse beloftes, is het al snel 20 euro.

Lees meer...

Op zoek naar een sportschool? Tien tips die je kunnen helpen

Ik begon thuis. Ik wilde een zo laag mogelijke drempel om mezelf te kunnen houden aan mijn schema en ik had het idee dat de rit naar de sportschool, omkleden, etc. wel eens een te groot obstakel zou kunnen gaan vormen. En dat hebben denk ik meer mensen. Misschien gaat het de eerste paar keer prima. Je bent nog gemotiveerd en alles is nog nieuw. Maar naar verloop van tijd komt er meer gezucht en gesteun en ga je uiteindelijk niet meer. Ik denk dat veel mensen dit herkennen en kunnen beamen gezien de massa’s mensen die in januari vol goede moed naar de sportschool gaan en afhaken medio maart.

Lees meer...