EEN SIX PACK, HOE DAN?

Ik krijg veel vragen over het kweken van een sixpack. En nog steeds denken veel mensen dat je er komt met het alleen maar doen van sit-ups. Nee mensen! Nee! En ook zweetbanden, trilplaten, electrobanden... Nee! Echt niet. Zonde van je geld. En toch kopen veel mensen die rommel in de hoop er net zo uit te zien als het model dat ze aanprijst. Wat moet je dan wel doen?

Onlangs zag ik weer zo'n advertentie voorbijkomen: 'Nu een sixpack in 8 weken'. En dat voor 17 euro! Geen geld toch? Wie wil dat nu niet? Maar ook dit kan direct naar de prullenbak. Alleen als je een vetpercentage hebt van 14% of minder, zou het programma wellicht iets voor je kunnen betekenen. Maar voor de rest is het weggegooid geld.

Want met alleen je buik trainen, verbrand je geen buikvet. Tenminste, niet genoeg. Velen denken al snel dat je buikvet kunt verbranden met sit-ups. Mensen, dat is niet zo! Geloof me, 10.000 situps verder en je ziet nog geen verschil. Je voelt je buikspieren waarschijnlijk wel maar je vetlaag zit er nog. Plaatselijk vetverbranden is een fabel.

Om maar niet te spreken van die warmtebanden of korsets die je om moet doen en de boel even flink laten zweten. 'Gegarandeerd slanker!', wordt er geclaimd. En inderdaad, je wordt slanker. Maar dat is van korte duur. Wat gebeurt er namelijk? Je zweet vocht uit en daardoor wordt je iets dunner. Maar je vetlaag zit er nog. Weggegooid geld.

Wat werkt dan wel? Dit:

Eet minder. Ja echt! Zorg dat je minder eet per dag dan dat je verbruikt, eet verspreid over de dag en eet gezonde dingen (meer hierover in het programma Lifestyle Professional).

Gelijktijdig train je je grote spiergroepen. Enerzijds omdat je bij het trainen daarvan meer energie verbruikt, en belangrijker nog: als deze spiergroepen groter worden, verbranden ze meer vet. Ook in rust. Grote spiergroepen zijn: benen en billen, rug en borst.

Doe cardio en wel als volgt: ga wandelen. Ja echt: wandelen. Loop elke dag minstens een half uur flink door. Kan altijd en is een prima aanjager voor vetverbranding. Eventueel kun je een paar keer per week gaan hardlopen. Maar elke dag flink zweten op cardio-apparaten is niet noodzakelijk.

Buikspieroefeningen. Maar net zei je dat die niets toevoegen? Klopt. Ze doen niet veel voor vetverbranding. Maar als je zichtbare buikspieren wilt hebben, zul je ze ook moeten trainen. Dat doe je vaak al met het trainen van de grote spiergroepen, maar het kan geen kwaad hier wat extra aandacht aan te besteden. Minstens drie keer per week, maar wel volgens een goede opbouw. Dus niet alleen maar wat sit-ups. Doe dit maar eens: 3 sets van 12 herhalingen met de ab roller, gevolgd door 3 sets van 12 herhalingen sit-ups waarbij je een gewicht in je handen heb (maak het uitdagend voor jezelf). Rond af met 3 sets leg raises totdat je niet meer kunt en een dikke minuut L-sit hold. Dat wil zeggen: houd je benen en bovenlichaam in de lucht, balanseer op je billen en hou dit vast. Span hierbij je buikspieren goed aan.Als je deze vier regels volgt, is het nog geen garantie dat je snel een sixpack krijgt. Want dat bestaat niet. Maar het helpt je zeker op weg. En je wordt er een stuk fitter van!

Wil je een programma waar bovengenoemde allemaal samenkomt? Kijk dan eens naar het Lifestyle Professional programma. Succes en hopelijk tot ziens!