ERKENNEN DAT JE MOET AFVALLEN IS LASTIG

Geen wonder dat het een hele grote drempel is om überhaupt al na te denken over anders leven! Veel mensen met obesitas lijken pas echt te starten als de huisarts zegt dat het nodig is. Maar ook die is vaak nog te soft door te zeggen 'u zou eens moeten nadenken over afvallen'. Wat deze huisarts eigenlijk bedoelt is 'als u zo doorgaat, bent u over tien jaar dood!'.

Iedereen die een grote verandering moet ondergaan, wat het ook is, heeft een 'burning platform' nodig. Een urgent besef dat verandering noodzakelijk is. Hier dus ook. Vandaar dat een meer gerichte overheidsaanpak op z'n plaats zou zijn. Mensen in de risicogroep eerder benaderen en de, helaas morbide, boodschap overbrengen. Met...een gedegen oplossing. Nu worden veel mensen naar een diëtist gestuurd. Prima hoor, want voeding is de sleutel. Maar er is veel meer nodig. Persoonlijke coaching. Iemand die je bijstaat in die moeilijke route. Die je helpt als je er doorheen zit, want dat zal gebeuren. Gelukkig hebben al veel verzekeraars het licht gezien en vergoeden ze dergelijke trajecten (deels). Maar nog te weinig mensen weten deze weg te vinden.

Voor iedereen die overgewicht heeft: wees je bewust van de gevaren. Bespreek het met je huisarts. Zoek een coach en maak een plan. Denk niet dat je er binnen een paar weken vanaf bent. Neem minstens een jaar de tijd. Je wordt letterlijk een ander mens en je toekomstige zelf zal je eeuwig dankbaar zijn.