NOG NOOIT GESPORT EN TOCH SPIEREN OPBOUWEN BOVEN JE 40STE

Je bent niet alleen. Vele mensen hebben tussen hun twintigste en veertigste of vijftigste levensjaar niet veel gesport. Natuurlijk waren ze wel druk met van alles. Maar echt sporten is er niet van gekomen. En dat is te zien en te voelen. Het gaat niet zo soepeltjes meer. Gewrichten kraken en knakken. En een sprintje trekken, oef... Is er nog hoop? Jazeker! Er zijn diverse succesverhalen van mannen en vrouwen die pas zijn gaan fitnessen op hoge(re) leeftijd en daar veel succes mee hebben geboekt. Wat zijn hun lessen?

DOEN

Niet uitstellen maar aan de slag. Er zijn steeds meer vijftigers die starten met bodybuilding of fitness. En ook de crossfit-boxen zitten steeds voller met mensen van middelbare leeftijd. Waarom? Omdat het werkt.

TRAIN VOLGENS EEN PLAN

Ga niet zomaar naar de sportschool en maar wat doen. Gelukkig zijn er sportscholen waar bekwame mensen werken die dat snel detecteren en je goed op weg helpen. Maar helaas, ook een heleboek (budget) sportscholen niet. Dus zorg dat je weet wat je daar komt doen! Alleen maar rondrennen op de cardiomachines zal leiden tot demotivatie en uitblijvende resultaten.

LUISTER NAAR JE LICHAAM

Vergeet niet dat je al wat ouder bent.Nee je bent geen 20 meer ookal voel je je misschien wel zo. Zeker mannen hebben daar nog al last van. Dus luister naar je lichaam. Je gewrichten gaan al een tijdje mee en dat willen we graag nog jaren zo houden. Dus train ook met beleid. Het is niet zo dat je niet meer zwaar mag tillen als 'oudere'. Het is zelfs een fabel dat je alleen maar oefeningen mag doen met veel herhalingen en weg moet blijven van zware lifts zoals squats en de deadlift. Onzin. Maar... bouw het rustig op. Want als je te snel gaat, komen te blessures. Waar jouw 20 jaar jongere sportschoolmaatje maar een paar setjes als warming-up nodig heeft, heb jij wel wat meer nodig. Doe altijd eerst een volledige warm up en maak je spieren en gewrichten los. Dan begin je een zware lift met een heel laag gewicht en bouw je dit in 3-4 sets op tot een acceptabel gewicht voor je verdere progressie. Die doe je vervolgens vol overgave maar wel met de juiste techniek (omdat je anders ook blessures krijgt). Daarna doe je weer een set met een lager gewicht tot failure. Rek geen warme spieren. Je spieren hebben het al zwaar te verduren gehad en als ze daarna nog worden uitgerekt kan dat leiden tot spierscheuren die je niet wilt.

RUST VOLDOENDE

In rust groeien je spieren. Ook als je ouder bent. Rust in ieder geval 24 uur tussen inspannende trainingssessies en 48 uur tussen het trainen van dezelfde spiergroepen.

EET GOED EN GEVARIEERD.

Eten zorgt voor brandstof voor je training. Dus naast een trainingsplan heb je een voedingsplan nodig. Meer hierover vind je in het Fitter is Beter boek.

LAAT JE NIET ONTMOEDIGEN

Laat je niet ontmoedigen door alle praatjes van dat je snel kunt overtrainen en dat je niet zo moet overdrijven op jouw leeftijd. Een fit lichaam heeft een betere weerstand. Dus ga voorbereid naar een goede sportschool en aan de slag!

KWAALTJES?

Als je ouder wordt, heb je sneller kwaaltjes. Pijntje hier, dingetje daar. Het is altijd aan te bevelen om voordat je flink aan de slag gaat even een sportmedische keuring te doen bij je huisarts. Zeker als je een medische voorgeschiedenis hebt. Het is een kleine moeite.


Kortom: ja het kan en ja doe het. Sterke botten en spieren zorgen ervoor dat je langer mobiel blijft. En dat bereik je door er nu mee aan de slag te gaan.