OP ZOEK NAAR EEN SPORTSCHOOL? TIEN TIPS DIE JE KUNNEN HELPEN

Ik begon thuis. Ik wilde een zo laag mogelijke drempel om mezelf te kunnen houden aan mijn schema en ik had het idee dat de rit naar de sportschool, omkleden, etc. wel eens een te groot obstakel zou kunnen gaan vormen. En dat hebben denk ik meer mensen. Misschien gaat het de eerste paar keer prima. Je bent nog gemotiveerd en alles is nog nieuw. Maar naar verloop van tijd komt er meer gezucht en gesteun en ga je uiteindelijk niet meer. Ik denk dat veel mensen dit herkennen en kunnen beamen gezien de massa’s mensen die in januari vol goede moed naar de sportschool gaan en afhaken medio maart.

Dus ik heb diverse dingen aangeschaft om een soort ‘home gym’ te hebben. Ik bestelde een dumbbell set en vertelbare fitnessbank en was klaar voor mijn eerste kennismaking met krachttraining. Na een poosje bestelde ik een optrekstang, elastieken, een trainingsmat/yogamat en een kettlebell van 16 kg.

Na een poosje kwam ik erachter dat ik meer gewichten nodig had. En ik wilde een EZ-bar. Dus enkele dagen later kwam de bezorger weer zuchtend en steunend de zware attributen naar mijn deur brengen.

Mijn beste koop was een set instelbare dumbbells. Er zijn diverse merken te krijgen (BowFlex, Tunturi, etc.). Dit scheelt een boel ruimte en is erg handig in gebruik.

Maar ondanks dat werd mijn kantoor, dat ook dient als home gym, voller en voller. En mijn behoefte aan meer gewichten en meer variatiemogelijkheden voor oefeningen werd ook groter. Zou een sportschool dan toch een goede optie zijn?

Ik wist wat ik wilde. Een schone sportschool, overzichtelijk, veel ruimte en met genoeg mogelijkheden om al mijn oefeningen te kunnen doen. Waar ik woon zijn diverse sportscholen. Van goedkoop tot prijzig, van garageboxen tot grote complexen. Hoe kies je nu een sportschool die bij je past? Bij mijn keuze heb ik op deze top 10 punten gelet:

1. hoe wordt je ontvangen bij binnenkomst? Krijg je gelijk een rondleiding? Zijn de medewerkers vriendelijk? Geven ze goede uitleg over de mogelijkheden? Mag je een tijdje proeftrainen?

2. hoe is het gesteld met de apparatuur en attributen? Krachtstations slijten snel omdat ze veel worden gebruikt. Ook dumbbells zijn vaak versleten. Zijn de machines schoon? Werken ze? Of kraakt en piept het allemaal? Zijn de zittingen (meestal van leer) gescheurd of netjes? Dit laatste is aan aardige indicatie van hoe oud een machine is.

3. is er een goede verhouding tussen krachtstations en cardioapparatuur? Of staat alles vol met crosstrainers? Dit laatste zag ik ooit bij een van de sportscholen die ik bezocht en betekende voor mij dat ik daar niets te zoeken had.

4. is er voldoende ruimte tussen de stations en is er van alles minstens twee of meer? Dus meerdere squat-racks, meerdere lat pull down machines, etc.

5. hoe zijn de openingstijden? Past dit binnen jouw tijdschema? Er zijn genoeg sportscholen die dicht zijn om 8 uur ’s morgens of op zondag. Maar als jij dan wilt trainen omdat je anders geen tijd hebt, heb je er weinig aan.

6. is het personeel deskundig maar behoudend? Ik bedoel hiermee dat ze weten waar ze over praten maar niet bij elke oefening die je doet je proberen te corrigeren zonder dat ze even checken waarom je die oefening doet zoals je hem doet.

7. hoe zit het abonnement in elkaar? En wat betaal je per maand? Prijzen variëren van heel goedkoop (circa 15 euro/maand) tot prijzig (meer dan 50 euro/maand). Wat krijg je voor je geld? Is de extra service, ruimte, hygiëne, en mogelijkheid tot het volgen van yogaklassen of body pump het waard? Mijn ervaring is dat goedkoop vaak tot een teleurstelling leidt. Ik heb een relatief duur abonnement maar wel onbeperkt. Wat heb je aan een abonnement waar je maar één of twee keer paar week gebruik van kunt maken? Helemaal niets als je je doel wilt bereiken! Ik wil ‘top of the bill’. En daar wil ik voor betalen. Kijk wel even naar de kleine lettertjes in de overeenkomst. Wanneer kun je opzeggen? Is er een proefperiode? Zijn er registratiekosten? Zijn er verborgen kosten?

8. ik wil ook geen uur in de auto hoeven zitten. De sportschool moet redelijk dichtbij zijn. Hoe lastiger te bereiken, hoe hoger de drempel om ook echt te gaan!

9. zijn er goede kluisjes, kleedkamers en douchemogelijkheden? Niet? Dan niet gaan.

10. hoe is het publiek in de sportschool? vaak krijg je in een proefperiode hier wel een goede indruk van. Is het een publiek dat voornamelijk bestaat uit veel grote bodybuildende mannen die neigen naar anabolengebruik, ga dan niet. Een normale sportschool bestaat uit een mix van cardiomensen, mensen die aan krachttraining doen en mensen die deze zaken combineren. Zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Men is netjes, heeft altijd een handhoek bij zich, maakt apparaten na gebruik schoon indien nodig en gedraagt zich niet agressief.

Ik heb mijn sportschool gevonden. Hopelijk lukt het jou ook met dit lijstje. Uiteindelijk gaat het erom dat je een goed gevoel hebt en gemotiveerd bent om er vaak te zijn. Ik train 5 tot 6 keer per week, en doe dit in de sportschool en thuis. En als je er vaak bent, dan mag je best wat eisen stellen toch?