TACHTIG EN NOG SPRINGEN OP EEN PODIUM OF VIJFENZESTIG EN ACHTER DE GERANIUMS... WAT IS JOUW KEUZE?

Nederland vergrijst. Op 1 januari 2023 telt Nederland 3,6 miljoen inwoners van 65 jaar of ouder. Dat is 20,2 procent van de bevolking. De vergrijzing van Nederland is opgelopen: in 1990 was nog 12,8 procent van de inwoners 65-plus (Bron: CBS).

Nu is dat allemaal te verklaren (o.a. babyboom) en op zich natuurlijk verder geen probleem, ware het niet dat een groot deel van deze categorie te kampen heeft met zogenaamde welvaartsklachten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Volgens de Gezondheidsmonitor van het RIVM heeft bijna 60% van de 65-plussers een BMI van boven de 25 (59,2%). Vanaf een BMI van 23 wordt gesproken van overgewicht.

Dit leidt tot allerlei ongemakken en tevens ook het feit dat je sneller oud bent en je oud voelt. Je moet eerder aan een rollator dan eigenlijk zou hoeven als je een lager vetpercentage zou hebben, je valt eerder, je bent eerder buiten adem, hebt opgezette benen of enkels en het zorgt natuurlijk voor interne ongemakken en ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatzieken en je hebt meer kans op bepaalde soorten kanker.

Het resultaat is dat je sterk afhankelijk wordt van zorg en dat je levensvreugde flink afneemt. Je bent immers minder vrij of mobiel waardoor ook het sociale leven anders wordt. Personen met overgewicht en in het bijzonder obesitas, hebben een anderhalf keer hoger risico op het ontwikkelen van depressie dan volwassenen met een gezond gewicht (RIVM). Volgens onderzoek uit 2018 (Gezondheidsenquête, 2018) heeft circa 21% van de mensen tussen de 65 en 74 jaar last van psychische problemen en dit stijgt tot circa 29% bij ouderen van boven de 75. Het is de verwachting dat dit nu, 5 jaar later, alleen maar is toegenomen. Maar nu is dit niet allemaal te wijten aan overgewicht en leefstijl want ook het verlies van dierbaren speelt hier een belangrijke rol in. Echter, overgewicht en een ongezonde leefstijl kunnen dergelijke gevoelens wel versterken.

Is het geen groot contrast als je kijkt naar Mick Jagger die op z’n tachtigste nog flink op het podium aan het springen is en wereldwijd optreedt? Of kijk naar Clint Eastwood die op z’n drieënnegentigste nog erg vitaal is en nog steeds films maakt? En zo zijn er nog veel meer voorbeelden, zoals Arnold Schwarzenegger, Al Pacino, noem maar op. En iedereen kent wel dit ene hele vitale persoon bij hem of haar in de buurt van ver boven de zeventig.

Zijn dit extremiteiten of is dit voor iedereen haalbaar? Dat is de hamvraag. In de eerste plaats kun je als je met pensioen gaat tegen jezelf zeggen ‘En nu heb ik vrij, ga ik lekker op de bank zitten en doe ik niets meer. Ik ben mijn leven druk genoeg geweest. Het is tijd voor leuke dingen’. Maar die leuke dingen komen niet vanzelf. Die ene keer in de week grasmaaien en verder alleen maar tv kijken, daar word je snel oud van. Je lichaam went aan die status, je spiermassa neemt af en… je wordt dikker want je blijft vaak hetzelfde (of meer) eten terwijl je veel minder beweegt (i.e. energie verbrandt). En daar komt dat overgewicht als je dat nog niet had, want de meeste mensen waren sowieso al te dik.

Wil je gelukkig oud worden? Vitaal blijven op hoge leeftijd en daardoor je levensduur verlengen? Dan moet je nu beginnen met actie ondernemen. Het maakt niet uit of je al boven de vijfenzestig bent of nog (maar) dertig! Je kunt gezonder worden door je leefstijl aan te passen.

Wat moet je doen?

1.     Zorg dat je voldoende beweegt. Tenminste 150 actieve minuten per week, volgens het WHO. En nee, even de trap op lopen telt niet mee! En wij vinden dat eigenlijk te weinig. 5 uur per week is echt beter.

2.     Zorg voor een gevarieerd eetpatroon waarbij beperkt of geen ruimte is voor transvetten en andere ziekmakers. Eet volgens de schijf van vijf en beperk je eetmomenten niet tot maar drie keer per dag een flinke maaltijd. Eet kleinere porties gedurende de dag. Bijvoorbeeld: ontbijt, een ochtendsnack, lunch, een middagsnack en avondeten. Eet niet meer calorieën dan je zou moeten eten (dit kun je berekenen op onze website bij ‘Calculators’). Denk maar aan het credo ‘vol is vol’. Als je maag vol zit, stop dan met eten, ook al is het extreem lekker.

3.     Drink tenminste anderhalve liter water per dag; twee liter is nog beter;

4.     Slaap tenminste 7 uur per nacht en let op de kwaliteit van je slaap. Slaapkwaliteit is de mate waarin u zich ’s ochtends uitgerust en energiek voelt na een nacht slaap. Een goede slaapkwaliteit is belangrijk om te kunnen functioneren tijdens de dag en om mentaal en fysiek gezond te blijven (bron: slaapinfo.nl);

5.     Drink alcohol niet of met mate (een paar glazen per week en niet meer);

6.     Rook niet (moeten we dat nog uitleggen? Van roken ga je eerder dood).

Leef niet volgens het credo ‘beter te dik in de kist dan een feestje gemist’. Want als je eerder dood bent, zul je een boel feestjes missen! Dus beter slank en gezond zo lang mogelijk genieten van je leven en alle feestjes die er nog komen!

Voor sommigen betekent dit een compleet andere leefstijl en de verandering is niet altijd makkelijk. Vraag hulp als je er zelf niet uitkomt. De huisarts kan je altijd helpen of doorverwijzen naar een deskundige. Ook wij kunnen je helpen. Stuur gerust een bericht naar info@fitterisbeter.nl