WAAROM EEN DIKKE BUIK SLECHT VOOR JE IS

Er zijn weinig mensen die echt houden van hun dikke buik. Ik heb nog niemand horen zeggen dat hij of zij bewust zo'n buik aan het kweken is (zonder een grapje te maken dan). In 2018 was volgens het CBS al meer dan de helft van alle Nederlanders te dik en dat percentage is de afgelopen jaren niet afgenomen. Begrijp me niet verkeerd, ik doe niet aan fat-shaming. Iedereen is vrij om te zijn wie hij of zij wil zijn. En dik is subjectief. Net als slank overigens. Maar bij een dikke buik schuilt een gezondheidsgevaar.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heb je overgewicht als je gewicht als je buikomvang als man meer dan 102cm bedraagt en als vrouw meer dan 88cm. Dit bepaal je als volgt:

1. ga rechtop staan

2. breng een meetlint aan rond je middel, op de blote huid

3. trek het meetlint niet te strak aan

4. let op de juiste plek: meet de middelomtrek tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, ongeveer ter hoogte van de navel


Een andere manier is het bepalen van je BMI. Dit is de verhouding van je gewicht en lengte, waarbij de formule is: lengte/ (gewicht*gewicht). De classificatie is als volgt:

BMI                       Beoordeling

<18,5                   Ondergewicht

18,5-25                 Ideaal gewicht

25-30                   Overgewicht

30-35                   Milde obesitas

35-40                   Ernstige obesitas

40-50                   Morbide obesitas

>50                       Ernstige morbide obesitas

Alleen voor bodybuilders is de BMI een niet werkende indicator. Want een bodybuilder weegt al snel boven de 100kg vanwege z’n grote spiermassa en zou dan bij een gemiddelde lengte al overgewicht hebben, terwijl hij (of zij) geen grammetje vet teveel heeft.

Maar als je geen bodybuilder (of powerlifter o.i.d.) bent, dan is dit een aardige indicator om jezelf te beoordelen. En vanaf overgewicht (de naam zegt het al), is het al mis.

Overgewicht levert nogal wat risico's op voor je gezondheid. De kans dat je met de volgende aandoeningen te maken krijgt, is veel groter bij overgewicht:

- hartinfarct

- hersenbloeding

- verstopte bloedvaten (trombose)

- diabetes type 2

- bepaalde vormen van kanker

- verhoogde bloeddruk

- galstenen

- gewrichtsaandoeningen

En, wellicht wat minder urgent maar soms wel lastig:

- huidstrepen

- cellulitis

- spataderen


Ernstig overgewicht (obesitas) kan bovendien leiden tot:

- ademhalingsproblemen

- slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap)

- jicht

- afwijkingen aan de wervelkolom

- onvruchtbaarheid

- menstruatiestoornissen

- geboorteafwijkingen

- psychische en sociale problemen

-slechter functioneren van het lichaam


Overgewicht - zelfs als er geen sprake is van obesitas - doodt per jaar miljoenen mensen ter wereld. Meer dan twee miljard volwassenen en kinderen, bijna een derde van de totale wereldbevolking, hebben gezondheidsproblemen door hun gewicht. Dat blijkt uit een van de meest uitvoerige en gezaghebbende onderzoeken ooit uitgevoerd, aldus gepubliceerd op: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/niet-alleen-obesitas-ook-overgewicht-doodt-wereldwijd-miljoe...

Reden genoeg dus om er nu iets aan te doen. Maar uit onderzoek is ook gebleken dat het starten met afvallen voor mensen met overgewicht of obesitas niet makkelijk is. De psychische drempel is enorm. De durf om naar een huisarts, sportschool of andere instantie te gaan die kan helpen is groot door schaamte.

Vandaar ook dat veel mensen met overgewicht zich steeds meer afsluiten van de wereld om hen heen. Enerzijds omdat ze steeds minder kunnen vanwege dat overgewicht en anderzijds door de eerder genoemde schaamte.

Echter, de schaamte is vaak eenzijdig. Het gevoel van ‘ze vinden me vast te dik en lachen me achter m’n rug uit’ is niet altijd terecht. Helaas zijn er mensen die wel eens misplaatste grapjes maken, maar veel mensen blijken juist erg ondersteunend. Op de sportschool wordt vaak met respect gekeken naar de mensen met overgewicht die met gewichten in de weer zijn. Dat zijn de mensen die er voor werken om een beter leven te krijgen. Dat dwingt respect af.

Hulp nodig de eerste stap te zetten? Stuur een bericht naar info@fitterisbeter.nl