AFVALLEN: 7 TIPS

Veel mensen willen graag afvallen maar weten niet hoe. En internet is niet je vriend door de vele, vele, vele elkaar en soms zichzelf tegensprekende dieetgoeroes! Dan zijn er nog de BN'ers en 'influencers' die je van alles vertellen over hoe zij zijn afgevallen en er nu zo ontzettend strak uitzien! Wat moet je nu geloven en wat werkt dan voor jou?

Er is maar één echte wijsheid bij afvallen en dat is: calorieën in min calorieverbruik is of een overschot, of een balans of een tekort. Als je meer calorieën eet dan je verbruikt, wordt dit vet. Simpel. Als je precies eet wat je verbruikt, dan kom je niet aan en val je niet af. En als je minder eet... nou, je snapt 'm denk ik wel.

Toch als we dit uitleggen, krijgen we veel kritiek. 'O, komen jullie weer met die energiebalans', of 'ja, minder eten, dat wisten we wel!'. Gek, dat als iedereen dit al weet, het dan toch zo moeilijk is om af te vallen! Blijkbaar zoeken we allemaal naar de heilige graal, de supermethode die ons snel helpt er net zo uit te zien als ons grote idool... Maar...

DAT BESTAAT NIET!!!

Er is geen shortcut. Als jij veel overgewicht hebt, dan kun je geen sixpack krijgen in zes weken. Onmogelijk! En zelfs al heb je minder overgewicht, dan is het nog een hele klus om dat in die periode voor elkaar te krijgen. Je moet er zoveel voor laten dat je je kunt afvragen of het wel gezond is.

Wat moet je dan wel doen?

Tip 1: Denk eens na hoe het is gekomen dat je zo 'dik' bent geworden. Wat is je huidige levensstijl? Wat eet je op een dag? Hoeveel beweeg je? En wat zou je willen bereiken? Afvallen begint met inzicht in je huidige situatie. Vervolgens bereken je hoeveel je zou moeten eten op basis van je gewicht, lengte, leeftijd, geslacht (dit kan via www.fitterisbeter.nl/calculators). Het verschil met wat je nu eet, bouw je langzaam af. Je zult afvallen als je dit doet.

Tip 2: Beweeg! Open deur? Ja! Maar doe het toch maar. En dan niet alleen cardio, maar doe krachttraining. Train tenminste twee keer per week al je grote spiergroepen! Doe dit op basis van een gedegen plan en eventueel met begeleiding als je niet weet wat je moet doen. 

Tip 3: Eet gevarieerd en producten waarvan je lang vol zit. Bijvoorbeeld koolhydraten die een lange tijd energie afgeven, zoals volkorenproducten.

Tip 4: Eet meerdere keren per dag, maar dan kleinere porties. Bijvoorbeeld zes keer per dag, evenredig verspreid over de dag. Dat voorkomt bloedsuikerspiegelingen en een hongergevoel.

Tip 5: Normaliseer je nieuwe levensstijl. Het is een aanpassing aan je levensstijl, geen dieet waar je weer vanaf gaat! Dus sport op vaste tijden, eet volgens je nieuwe standaard en houd hier zoveel mogelijk aan vast. Na een maand of drie zal het een nieuwe levensstijl zijn geworden, oftewel: een gewoonte.

Tip 6: Slaap tenminste 7-8 uur per nacht. Onvoldoende slaap kan leiden tot een hoge cortisolwaarde dat weer kan leiden tot het aankomen in gewicht.

Tip 7: Drink water. Tenminste twee liter per dag. Wij zien vaak dat onze cliënten te weinig drinken op een dag. En dat kan leiden tot een hongerig en slap gevoel. 

En dan nog even preken voor eigen parochie: zoek een coach. Uit onderzoek is gebleken dat begeleiding bij afvallen meer helpt dan als je het op eigen houtje doet. De laatste categorie vervalt vaak weer terug in oude gewoontes.

Wil je meer weten over afvallen: ga dan naar www.fitterisbeter.nl/persoonlijk. Hier vind je programma's voor afvallen. Succes, je kunt het!