Moet ik echt mijn eten bijhouden in een app??

Een veel gestelde vraag en ook een heel begrijpelijke. En het antwoord is volmondig ‘ja!’. Met een uitroepteken. De reden is dat wij mensen slechte schatters zijn en er dan meer naast zitten dan je zou willen. Het resultaat: je denkt dat je minder bent gaan eten, maar….. vaak eet je net zo veel of zelfs nog meer! En dan val je niet af en als je pech hebt kom je zelfs aan!

We geven toe, het is even werk. Zeker in het begin. Maar er zijn veel hulpmiddelen die je kunnen helpen, zoals onze eigen App. De bron van een goed afvalprogramma is het doen van een zogenaamde 0-meting. Oftewel: meet een week (of meerdere weken) lang wat je allemaal eet. En wees eerlijk tegen jezelf! Alles wat je eet moet je bijhouden. Dus ook de laag boter op je brood en de suiker in je koffie. Als je dat een tijdje hebt gedaan, heb je een goed beeld van je eetpatroon en -hoeveelheid. Dit is cruciale informatie om het verschil te kunnen bepalen tussen wat je zou moeten eten als je wilt afvallen en wat je nu eet. Dit verschil kun je vervolgens overbruggen door steeds een beetje minder te eten (wat je vervolgens ook weer bijhoudt in de App) en een beweegprogramma te volgen.

Op die manier eet je dus nooit te veel en kun je ook daadwerkelijk afvallen! Verder geeft een dergelijke App inzicht in de verdeling van je voeding over de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Er zijn diverse verdelingen mogelijk die passen bij jouw voedingspatroon en afvaldoelstelling. Maar ook als je wilt aankomen in spiermassa, is dit van belang!

Een veelgebruikte verdeling is de 50% koolhydraten, 25% eiwitten en 25% vetten – verdeling. Maar, zoals gezegd, er zijn andere verdelingen mogelijk die wellicht beter aansluiten bij jouw doelstelling (vraag je coach om advies).

Wat we vaak zien na de 0-meting is dat mensen die willen afvallen wat meer eten dan ze zouden moeten. Dat is geen verrassing, maar het verschil met wat ze zouden moeten eten en nu eten, is dat vaak wel. Daarnaast zien we vaak dat er enorm veel koolhydraten worden genuttigd en veel te weinig eiwitten. En eiwitten zijn nu juist zo belangrijk voor spieropbouw, iets waar iedereen bij gebaat is, ook als je wilt afvallen! Vetten worden vaak ook teveel genuttigd, en dan bedoelen we met name de slechte vetten (verzadigd vet of transvetten).

Kortom: een betere afstemming van de macronutriënten op jouw nieuwe leefstijl is enorm belangrijk en een must als je het wilt volhouden.

Het bijhouden van je voeding zorgt ervoor dat je dit inzicht krijgt en houdt. Daarnaast geeft het rust, want je hoeft niet meer na te denken of je wel voldoende hebt gegeten of je zorgen te maken over of je teveel eet. Als je het netjes bijhoudt, heb je dit inzicht altijd bij de hand.

De App onthoudt wat je vaak eet en bevat een grote database met nagenoeg alle producten die er te verkrijgen zijn, inclusief maaltijden! Let er wel op dat je altijd je voeding weegt. Want de ene plak kaas is de andere niet en dat geldt met name voor smeersels en vloeistoffen.

Je kunt in de App ook je eigen producten invullen. Wees zorgvuldig! Want sommige mensen zijn hier gewoon niet goed in, of kunnen niet lezen. Er staan dus ook onzinnige dingen in, zoals een pannenkoek van 50 gram of een bak patat van de snackbar van 150 gram met 95 kcal. Bestaat niet! Bij twijfel, lees het etiket van het product dat je gebruikt of google even. Het voedingscentrum heeft aardige richtlijnen en de voedingswaardetabel idem dito.

Moet je nu tot in lengte der dagen je voeding bijhouden? Nee. Op een gegeven moment, als je nieuwe levensstijl zich heeft genormaliseerd (het is voor jou allemaal een gewoonte geworden), is het minder noodzakelijk. Dan kun je bijvoorbeeld af en toe eens meten om te zien of je nog op je doel zit.

Meten is weten. Zonder meting geen resultaat. Succes!